Gemachtigd opzichter

10 september 2019 - Algemeen nieuws

Beste ouders,

Net als jullie, ben ik blij dat onze kinderen dagelijks naar school kunnen gaan.  In onze scholen worden ze omringd door een team van leerkrachten dat dagelijks het beste van zichzelf geeft en nog sympathiek is ook.  Dat hoort ook zo, voor minder doen we het niet, want het gaat tenslotte om onze kinderen.

Maar allicht is het ook voor jou niet altijd evident om je kinderen op een veilige en aangename manier op school te krijgen.  Voetgangers en fietsers geraken soms in de verdrukking aan de schoolpoort, maar ook voor wie met de wagen komt is het niet evident om op een veilige manier je kind weg te brengen.  Meer nog, vele ouders spreken mij aan omdat ze graag per fiets hun kind willen wegbrengen, maar het – terecht – niet aandurven omwille van de veiligheid aan de schoolpoort.

Als veiligheid ook jouw bezorgdheid is, dan mag ik allicht ook rekenen op jouw engagement.  Meer toezicht aan de schoolpoort bij het oversteken is cruciaal.  Dat dagelijkse toezicht kunnen we zelf in handen nemen, het is onmogelijk om daarvoor te rekenen op politie of gemeenschapswachten.  Op vele plaatsen zijn al vrijwilligers actief als gemachtigd opzichter.  We merken dat net daar de veiligheid verhoogt en dat er ook meer kinderen te voet of met de fiets naar school komen.  Misschien durven jullie wel, samen met mij, verder dromen.  Niet alleen de schoolpoort kan veel veiliger, ook de wegen daarnaartoe.  Als gemachtigd opzichter leer je snel de lokale verkeersproblematiek en ben je ook een belangrijke bron van informatie. Want zeer zeker kunnen we de schoolomgevingen ook veiliger inrichten.  Dat willen we natuurlijk samen met jou doen.

Op woensdag 2 oktober kan je, samen met mij, de cursus gemachtigd opzichter volgen in PIVO (Relegem).  De opleiding loopt van 9u tot 12u. De kosten voor de opleiding betaalt de gemeente.  Wie graag mee wil, laat dit weten aan de directeur van de school, die kan de rest van de papierwinkel wel regelen.  Past die datum niet, maar wil je wel heel graag meewerken aan die veilige schoolomgeving, laat dat dan zeker ook weten.  We verzamelen de namen van de geïnteresseerden en kunnen dan nadien zorgen voor een opleiding op maat op een tijdstip dat voor jullie past.

Ik hoop dat ik op jullie mag rekenen, dan mogen jullie ook op mij rekenen.

Joris Van den Cruijce,

Met veel plezier jullie schepen van onderwijs

PS: Er is trouwens een vrijwilligersvergoeding voorzien van 5 euro per beurt,  doe er iets leuk mee!